Dietologie se zabývá problémy výživy a stravování většinou u nemocných lidí.
Stará se o složení stravy, úpravu stravovacích zvyklostí u lidí, kteří trpí onemocněním, ale také u lidí, kteří mají určité speciální nároky na složení stravy kvůli svému zaměstnání nebo stavu.
Jedná se především o děti, těhotné ženy, sportovce, osoby těžce pracující.
Úprava stravy při onemocnění je důležitá nejen pro zlepšení zdravotního stavu, ale také aby se minimalizovaly rizika onemocnění související s výživou.
Dnešní doba sebou nese stále více přibývajících onemocnění převážně gastroenterolgických problémů, různé potravinové alergie, intolerance. Lidé, kteří neví jak se správně stravovat při určitém typu onemocnění, hledají informace na internetu a odborníky, kteří by jim pomohli se svým zdravotním problémem. Důležité vyhledat vždy odborníka, který je zaměřen na poskytování zdravotní péče.
Nutriční poradenství trvá 45 – 90min. Na konzultaci je vhodné aby si s sebou klient přinesl lékařskou zprávu nebo žádanku od lékaře ohledně edukace.V rámci konzultace se klient dozví, jak upravit stravovací režim, které potraviny jsou při dané dietě vhodné a které nikoliv, obdrží materiály diety, vzorový jídelní lístek s doporučením. Možnost dle klientova přání sestavení vhodného stravovací plánu na míru přispívající k obnově, podpory nutričního zdraví a prevenci.